maandag 27 september 2021

Waarom ga je altijd te laat naar bed?

Het is een bekend probleem: te laat naar bed gaan. In deze lezing, legt drs. Liese Exelmans de reden uit en geeft enkele tips.

Dit is mijn samenvatting van de lezing. Als het tijd is om naar bed te gaan, gebeurt dit bij velen van ons. Het is 23:00 uur, bijna tijd voor bed. Een engel op de ene schouder zegt ga slapen, maar een duiveltje op de andere schouder zegt kijk naar je gsm! Het resultaat: je bent 's morgens te moe.  Geen zorgen. jij bent niet alleen! 

Dit is een probleem omdat slaap de brandstof voor ons lichaam is. Mensen met slaaptekort lopen een groter risico op hartziekten, depressie, en obesitas. 1 op de drie mensen vindt dat ze niet goed of genoeg slapen.

We willen gaan slapen, maar vaak doen we het niet. Waarom? In een woord: zelfcontrole. Zelfcontrole is datgene wat wij gebruiken om dingen te bereiken. Andere woorden ervoor zijn karakter of discipline. Het zit in je prefrontale cortex, aan de voorkant van je brein. We gebruiken de zelfcontrole om goede keuzes te maken. Een ander deel van onze brein wil onmiddellijke bevrediging (instant gratification). Het probleem is dat de voordelen van slapen op lange termijn zijn en niet op korte termijn. Er is een beroemd klassiek experiment 'the marshmallow test' waarin dit probleem wordt onderzocht. 

Mediagebruik speelt een grote rol in het slaapgedrag. Jongeren spenderen vandaag 8 uur en 36 minuten voor een scherm, meer tijd dan in bed liggen. Ze geeft drie argumenten voor het probleem van mediagebruik. 1. We hebben altijd toegang tot media, vooral 's avonds. 2. Weinig kosten en heel veel baten. Je hoeft maar op een knopje te drukken en je hebt zoveel entertainment. 3. Mediagebruik is een gewoonte voor ons geworden. We zijn verslaafd aan onze gsm's.

Kortom, als we willen gaan slapen, is er de kortetermijn voordelen (mediagebruik/plezier) en de lange termijn voordelen (gezondheid/goede nachtrust). Hoe kunnen we het doorbreken? Met Zelf controle. Maar we hebben minder zelfcontrole in de avond, want we gebruiken het allemaal tijdens de dag. We zijn bijvoorbeeld met de fiets naar het werk gegaan, en we hebben gezond gegeten. Er is geen zelfcontrole meer voor de avond. Dus kijken we TV en induiken, of eten zelfs ongezonde snacks meer 's avonds. 

Slaap is cruciaal om onze batterijen op te laden. Zo belanden we in een vicieuze cirkel: minder slaap, minder energie, minder energie, minder zelfcontrole, en dus nog minder slaap. Slaaptekort is het gevolg. Een paar tips: Heb geen smartphone in de slaapkamer. Breng jezelf niet in de verleiding. Gebruik apps die laten zien hoeveel je je smartphone gebruikt. Bijvoorbeeld ForestappSchakelen een timer die kan je een half uur voor bedtijd notificeren om te weten dat het bedtijd is. Ik hoop dat jullie vanavond allemaal op tijd naar bed gaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands NT2

 Ik heb onlangs dit professionele woordenboek voor anderstaligen van het Nederlands gekocht. Ik vind het heel degelijk, niet zo compact, dus...