dinsdag 23 november 2021

Het moeilijkste om Nederlands te leren

Wat is het moeilijkste om Nederlands te leren? Mijn antwoord: voorzetsel (prepositie)! Ik geloof eigenlijk dat voorzetsel het moeilijkste is om iedere taal te leren, niet alleen Nederlands. 

Maar waarom dan? De eerste reden is dat sommige talen niet eens voorzetsels hebben. Voor hen is het het moeilijkst. 

Dan is er het probleem van interferentie. Als je moedertaal een ander voorzetsel voor iets heeft, blijf je fouten maken. Bijvoorbeeld "om 10 uur" is "at 10 o'clock" in het Engels. Eigenlijk hebben veel Engelse en Nederlandse voorzetsels overeenkomsten waardoor het makkelijker wordt om elkaars taal te leren.

Het andere is dat voorzetsels worden geleerd als je heel jong bent, zoals 2 jaar. Het is bijna onmogelijk om geen fouten te maken als je ze op latere leeftijd leert.

Fossilisering is een ander probleem. Vaak gebruikt in eerste instantie een L2-student een verkeerd voorzetsel, maar omdat ze begrepen wordt en mensen haar niet corrigeren, raakt de fout gefossiliseerd (blijvend). Dan is het heel moeilijk om gecorrigeerd te worden.

Een samengesteld scheidbaar werkwoord kan ook heel moeilijk zijn. Er zijn er teveel in het Nederlands! 

Uiteindelijk kun je de voorzetsels alleen goed gebruiken als je ze al eens eerder hebt gelezen of gehoord. De enige oplossing is dus om veel Nederlandse teksten te lezen en veel Nederlands te luisteren.


Meer info:

Wanneer is een werkwoord scheidbaar?

Het voorzetsel: VZ (prepositie)

Dutch Prepositions


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands NT2

 Ik heb onlangs dit professionele woordenboek voor anderstaligen van het Nederlands gekocht. Ik vind het heel degelijk, niet zo compact, dus...