zondag 12 september 2021

De beste fietslanden ter wereld

"Beste fietslanden ter wereld" Ik heb dit online opgezocht, en er zijn zoveel verschillende lijsten! Maar er zijn veel terugkerende landen in alle lijsten. Dit zijn landen die fietsparadijs zijn! Nederland en Denemarken staan bijna altijd in de top twee. 


Enkele van de fietsvriendelijke landen van Europa zijn: Denemarken, Nederland, Zweden, IJsland, Finland, Duitsland, Frankrijk, België, Slovenië, Hongarije, Oostenrijk, en Slowakije.

Er is ook een Fietsstedenindex, waarin fietsvriendelijke steden in de wereld worden gerangschikt. Het werd beoordeeld op basis van veel verschillende criteria, en het is sinds 2019 niet meer bijgewerkt. In dat lijstje staat Utrecht op de eerste plaats, gevolgd door Antwerpen (3e) en Amsterdam (5e). Ook veel steden in Duitsland en Frankrijk haalden de top 20.

ECF Fietsbarometer rangschikt landen een beetje anders. De vijf criteria waren: 1) Het gebruik van de fiets 2) Verkeersveiligheid 3) Fietstoerisme 4) Fietsindustrie 5) Fietsorganisaties. 

Zoals verwacht, voor dagelijks gebruik, staar Nederland in de eerste plaats. Op basis van de verkeersveiligheid scoorde Luxemburg het hoogst. Het fietstoerisme was het hoogst in Finland. Slovenië had het hoogste aantal fietsverkopen in Europa. En voor Fietsparticipatie stond Denemarken op nummer één.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands NT2

 Ik heb onlangs dit professionele woordenboek voor anderstaligen van het Nederlands gekocht. Ik vind het heel degelijk, niet zo compact, dus...