donderdag 17 maart 2022

Slaaptekort van Nederlanders

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld minder slapen dan ze zouden moeten. (7 uur en 20 min in plaats van acht uur) Het volgt de algemene trend wereldwijd. Bijgevolg denken 43.6 van de Nederlanders dat zij te weinig slapen en 50.5% vinden dat ze moe zijn bij het opstaan. Op een vergelijkbare manier valt een op de zes mensen overdag in slaap.

Dit kan leiden tot slaaptekort of slaapschuld, twee gevolgen hiervan kunnen zijn dat je in het weekend meer slaapt en later moe wordt. Het probleem is erger voor avondmensen die, in tegenstelling tot ochtendmensen, niet gemakkelijk vroeg wakker kunnen worden. De gevolgen van slaaptekort voor avondmensen zijn onder meer: verminderd concentratievermogen, slechter functioneren, en meer psychische stoornissen. Werkgevers kunnen dit probleem oplossen door werknemers later naar het werk te laten komen. Als gevolg daarvan zullen de avondmensen veel productiever en gelukkiger zijn.

Volgens onderzoekers lopen mensen met slaaptekort meer risico op een depressie. Bovendien is er een directe correlatie tussen slaaptekort en meer gevallen van slaapwandelen. Wat kan er gedaan worden aan de slapeloosheid? Blijkbaar is het verhogen van de huidtemperatuur met zelfs 0,40 graden voldoende om dieper te slapen en minder wakker te worden. Het zou beter zijn iets warms te dragen, zoals een warme pyjama, om de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Bron: kennislink Een samenvatting van dit artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Van Dale Pocketwoordenboek Nederlands NT2

 Ik heb onlangs dit professionele woordenboek voor anderstaligen van het Nederlands gekocht. Ik vind het heel degelijk, niet zo compact, dus...